I ❤︎ vogels
Ha! Je hebt mijn vogelpagina gevonden! Dan kan ik je nu ook meteen mijn geheim verklappen: ik ben een echte vogelaar... Dat zijn mensen die met hun verrekijker de natuur in trekken om vogels te spotten.
Klinkt dat verschrikkelijk saai?! Wacht maar tot de enorme schaduw van een Rode Wouw over je heen valt. Of een Slechtvalk met 300 km per uur voorbij schiet. Of als er een familie Staartmeesjes als kwetterende bolletjes pluis voor je neus op een struik neerstrijken...
Ik hou zo van vogels, omdat ze zich niks van de mens aantrekken en overal vrij zijn om te gaan en vliegen waar en wanneer ze maar willen. Als ik er een zie, voel me precies zo!
Kerkuil
Ik schrijf altijd op een landje in Brabant en daar lopen reeën, dassen, vossen, en er zijn heel veel (roof)vogels. Elk jaar broedt daar een kerkuil-paartje in onze uilenkast in de boomgaard. Dit jonkie dacht dat hij al kon vliegen, maar raakte verstrikt in het hoge gras. Ik heb hem eruit geplukt en weer veilig bij zijn broertjes en zusjes in de kast gezet.
Rode wouw
Dit vind ik de aller, allermooiste roofvogel: de Rode Wouw. Ik denk dat hij zo heet, omdat je niets anders kunt zeggen dan: Wouw.... Ik wandel graag in de Franse Pyreneeën en daar kun je vaak hun vliegkunsten zien! Draaien, zweven, duiken. Daar heb ik deze foto ook gemaakt. Ze zijn enorm: een spanwijdte van 1 meter en 70 centimeter. Je kunt ze ook in Nederland zien, maar hier zijn ze jammer genoeg zeldzaam.
Als ik naar buiten ga, heb ik bijna altijd een verrekijker bij me, maar dit ging wel erg ver: bij het ontbijt op de camping?! Tss...
Rare jongens, die vogelaars...
Kom mee naar buiten!
Speciaal voor de Kinderboekenweek '22
schreef ik een verhaal over twee jonge... vogelspotters! Lees hier meer
Condor
Deze joekel is de Condor. Wat een machtig beest! De spanwijdte van zijn vleugels is 3 meter en 20 centimeter. Deze foto heb ik gemaakt toen in Frankrijk was, in een vogelpark. Eerst schrok ik: de vogels lagen aan kettingen! Maar als snel mochten ze vrij rond vliegen. Ze lieten zien hoe verschillende vogels verschillende jaag- en landingstechnieken hadden. Die informatie gebruiken ze weer in de luchtvaarttechnologie. Bovendien heeft het park een broedprogramma voor Condors en andere vogels die met uitsterven bedreigd worden. De Condors worden weer in Chili uitgezet, waar ze thuishoren.
Kijker
Als ik schrijf, staat er meestal een vogelkijker naast mijn laptop.