top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTineke

Leestip #7: Series met lekker veel beeld

Voor kinderen die een boek openslaan en het meteen wegleggen als ze hele pagina's tekst zien, zijn series als De waanzinnige boomhut een uitkomst. Ze staan vól illustraties, strips of bestaan vooral uit pagina's beeld, en belangrijkste: ze zijn grappig! Is je kind geen lezer, probeer dan een van onderstaande series: ze zijn vrij dik, en toch leest je kind een heel boek uit. Succeservaring verzekerd! Bovendien maakt je kind leesmeters, of kilometers mocht hij een hele serie uitlezen, en wordt daardoor misschien wel een echte lezer, of vindt hij/zij lezen in ieder geval leuker.


Nu is er wel verschil onder de series met lekker veel beeld. Ik noem er een paar, maar het is natuurlijk aan jou om te kijken wat bij je kind past.De waanzinnige boomhut - Andy Griffiths

De eerste boomhut had nog dertien verdiepingen, maar inmiddels is deel zeven al uit met maar liefst 91 verdiepingen. Hoofdpersonen zijn Andy & Terry (de schrijver en de tekenaar) die in deel 1 nog een boek moeten afleveren, maar geen idee hebben waarover het moet gaan. Geen onderwerp waar je in eerste instantie zo'n hit van verwacht, maar de manier waarop Andy een onderwerp zoekt is hilarisch en behoorlijk absurdistisch. Gekke uitstapjes en bizarre fantasieën volgen elkaar zowel in tekst als beeld op. Fijn vertaald door Edward van de Vendel.


Julius Zebra - Gary Northfield

Een heel grappige serie over de bange, naïeve zebra Julius. In deel één loopt hij weg van huis, maar wordt gevangen genomen door de Romeinen en wordt dan meegenomen naar Rome, naar het Colosseum! Hij beleeft spannende avonturen en het boek staat vol met feitjes over de Romeinen, dus het is nog informatief ook. In deel twee reist Julius af naar Engeland

om zieltjes te ronselen voor het Romeinse Rijk, en in deel drie gaat hij naar Egypte waar hij wordt aangezien voor de Paardengod. Vrijwel elke pagina van deze serie is geïllustreerd.


Sofie en de.... - Edward van de Vendel

Edward van de Vendel schreef ook zelf een serie die vol staat met weetjes, tekeningen en fotostrips: Sofie en de... Inmiddels zijn er al heel wat delen. Sofie en de pinguïns was de eerste, inmiddels heeft ze ook al hele wat avonturen beleefd met dolfijnen, olifanten, een geheim paard en zelfs een vliegend jongetje! Leuk aan deze serie vind ik dat het verhaal af en toe wordt onderbroken door een fotostrip of dat je dan ineens weer een bladzijde met weetjes hebt. Je hoeft dus niet steeds aan een stuk door te lezen, maar stiekem lees je wel een echt (goed geschreven!) boek. Om leeservaring op te doen een heel goede serie - die ook gewoon nog eens leuk en grappig is. Aanrader!
Coolman - Rüdiger Bertram

Ook in Duitsland worden series met stripjes gemaakt! Deze serie gaat over Kai die sinds zijn vierde een onzichtbaar vriendje heeft: Coolman. Coolman denkt dat hij een superheld is en geeft Kai advies over van alles en nogwat. Daardoor belandt Kai eigenlijk altijd soort slapstick-achtige situaties... Inmiddels zijn er drie delen van Coolman.


Dan heb je natuurlijk nog de series Leven van loser, Dagboek van een muts en de Geronimo Stiltons. Beeld en "verhaallijn" (als je hier al van kunt spreken) spreken mij persoonlijk niet aan, maar mochten bovenstaande series niet in de smaak vallen, dan zou je er altijd eentje kunnen proberen.
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page